Docu Klanken van Oorsprong in Tiel op zondag 14 oktober om 11:00 uur met nagesprek leden van de band "Black Magic"

Leden van Black Magic. Koemnde zondag treden weer op, ditmaal na de film 'Klanken van oorsprong' in De Agnietenhof. (Foto Jan Woldberg )

Leden van Black Magic treden zondag weer op, ditmaal na de film ‘Klanken van oorsprong’ in De Agnietenhof. (Foto Jan Woldberg )

Docu ‘Klanken van oorsprong’ in Tiel op 14 oktober

Zondag 14 oktober presenteert de Agnietenhof om 11.00 uur de film ‘Klanken van Oorsprong’, met Indische muzikanten zoals de Tielmanbrothers. Ook de Tielse legendarische band Black Magic was in die tijd actief. Naar aanleiding van deze film een gesprek met de Moluks/Tielse Indorockers Jimmy Riupassa, Mike Riupassa en Steve Risamasu. Vol enthousiasme kijken deze zeventigers terug op hun indorockjaren. In Tiel en Opheusden waren deze mannen met Black Magic het grote voorbeeld.

Door Jan Woldberg, 

Tiel/Opheusden – Risamasu: “Muziek is ons als Molukkers thuis met de paplepel ingegoten en we werden geïnspireerd door de Amerikaanse rockers zoals Chuck Berry.” Riupassa vult aan: “We speelden alleen covers en die hoorden wij op radio Luxemburg.” De mannen konden geen noten lezen en deden alles op gevoel. “We speelden drie akkoorden en voor de teksten keken we in de Tuny Tunes. Mike : We repeteerden in huiskamers tot we na een talentenjacht in 1960 in Nijmegen de het aanbod kregen om als beroeps in Duitse clubs te komen spelen.

Kuif

Dat was niet aan dovemansoren gezegd. De band trok strak in het pak en met de onvermijdelijke kuif en witte schoenen de grens over richting Duisburg, en speelde daar drie maanden in club Treffpunkt Schmeiss. Daar ontdekt René Vlasselaer (de manager van The Tielman Brothers) de groep, en al snel volgden er meer optredens.

Risamasu: “We wisten niet wat we meemaakten, we traden elke dag op in danszalen door heel Duitsland.” Riupassa: “In Duitsland was door de oorlog een groot vrouwenoverschot en dat hebben we gemerkt, de dames kwamen als bijen op de honing en wij zeiden geen nee.” Volgens Jimmy was het niet overal halleluja “In de “Beatles Starclub kwamen wij als ‘zigeuners’ niet binnen”.

Succes

Het succes van Black Magic bleef ook in Tiel niet onopgemerkt. Jimmy : “Ik had een stoere Triumph limousine gekocht en reed daarmee met een blond stuk door Tiel. De jonge ventjes Vic Latumahina en Tenny Tahamata vergaapten zich en wilden dat ook. We verdienden in die tijd bakken met geld; 10.000 mark in een maand was heel gewoon, maar we gaven het net zo snel weer uit aan drank en dames.”

Einde

“Dat was onze eigen schuld want wij waren te lui. Andere bands haalden ons in met eigen liedjes en wij bleven stil staan”, vertelt Riupassa. Vol trots laat hij zijn archief zien dat in zijn rugzak zit. Unieke foto’s, boeken cd’s en nog veel meer. Hij speelt nog steeds en heeft onlangs weer een aanbieding uit Spanje gehad. Het heilige vuur is er nog steeds maar ook Black Magic wordt een dagje ouder.
Na afloop van de film gaat regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich met leden van Black Magic vragen van het publiek beantwoorden.

Daarna spelen Denny Belanda & De Java Cats.