Indorock en rijsttafel boden mensen troost

FILM ‘KLANKEN VAN OORSPRONG

‘Poekoel Teroes!’ is de ondertitel van de film ‘Klanken van Oorsprong’, die de komende dagen verschillende malen te zien is in Roosendaal, Bergen op Zoom, Breda en Etten-Leur. Het betekent: blijven vechten en je erdoorheen slaan. Door: Marjo Peppelaar, 13 september 2018

Poekoel Teroes staat voor de moeilijke omstandigheden waaronder Indische mensen vanaf de jaren vijftig hun plek in Nederland moesten verwerven. Klanken van Oorsprong vertelt dat verhaal aan de hand van de muzikale revolutie die deze indo’s veroorzaakten met hun ‘indorock’: een variant op rock ‘n roll, waarmee bandjes als The Tielman Brothers, The Hot Jumpers, The Crazy Rockers in de jaren zestig furore maakten.

Film

Filmmaakster Hetty Naaijkens-Retel Helmrich verblijft deze week in Vlissingen. Daar zit zij onder leiding van Adriaan van Dis in de jury van het filmfestival, waar Klanken van Oorsprong wordt vertoond. De film heeft sinds de première in juni al meer dan 17.000 bezoekers getrokken en dat is vrij uniek voor een Nederlandse documentaire. ,,De Indische mensen hebben Nederland ook veel gebracht: zoals de rijsttafel, maar ook muziek. De persoonlijke verhalen van bekende Indische muzikanten gebruik ik als kapstok om te vertellen over wat zij hebben meegemaakt. Want achter elk Indisch persoon schuilt een bijzonder verhaal. Het mooie is dat deze film ook veel bekeken wordt door Nederlandse muziekliefhebbers.”

Voorstellingen

Hetty Naaijkens-Retel Helmrich is zelf aanwezig bij de voorstellingen op zondag in Bergen op Zoom en Etten-Leur. Gitarist Remko Willems uit Nispen treedt met zijn vaste slaggitarist Joshua Smits op voor de voorstelling op donderdag 13 september in Roosendaal.

,,Ik vind het mooi om hieraan mee te werken, omdat ik merk dat veel Nederlanders die pijnlijke Indische geschiedenis niet kennen. Ze weten niet eens het verschil tussen een Indonesiër en een Indo. Ik denk dat Indische mensen in de jaren vijftig ook troost vonden in eten en muziek, om hun pijnlijke geschiedenis te verwerken”, vermoedt hij.

Een van de indorockers in de film is Roosendaler Ben Poetiray, die in de jaren zestig vanuit Oosterhout furore met de Poetiray Brothers. Poetiray is een vat vol bijzondere verhalen en hij schudt de gitaarlickjes nog altijd uit zijn mouw. ,,Ik kan geen noot lezen. Maar als ik met mijn ogen dicht een gitarist hoor spelen, zie ik precies voor me wat hij pakt.”

Hij treedt nog steeds op, nu met de Java Guitars. ,,De muziek in Nederland was in de jaren vijftig nog truttig”, herinnert hij zich. ,,De Indo’s kenden rock’n roll en country al van Java. Indorock is rock ‘n roll gemixt met Indische klanken. Het is anders dan westerse rock ‘n roll, de slag is anders, meer dubbele nootjes.”

Roosendaal (Citytheater) do 13 sep, 20.30 u, zo 16 sep, 20.30 u. Breda ( Chassé Theater ) zo 16 sep 10:30. Bergen op Zoom (Cinema Kiek in de Pot) zo 16 sep, 11.15  di 18 sep, 20.30. Etten Leur ( Cine-Service) zo 16 sep, 11.15 uur

 

Filmmaakster Hetty Naaijkens-Retel Helmrich van de film ' Klanken van Oosprong', met gitarist Remko Willems uit Nispen.

Filmmaakster Hetty Naaijkens-Retel Helmrich van de film ‘ Klanken van Oosprong’, met gitarist Remko Willems uit Nispen. © Foto Morena Willems