Tentoonstelling: Indische Iconen in de Nederlandse popmuziek

1 december 2018 t/m 13 januari 2019

Stedelijk Museum BREDA

Indische WinterDe tentoonstelling die bij de documentaire Klanken van Oorsprong hoort was te zien op de 60e Tong Tong Fair in Den Haag van 24 mei t/m 3 juni 2018 en van 1 december 2018 t/m 13 januari 2019 in het Stedelijk Museum Breda.

De Tielman Brothers introduceerden de rock-’n’-roll in Nederland en tieneridolen als Anneke Grönloh, Sandra Reemer en The Blue Diamonds scoorden in de jaren zestig de ene hit na de andere. Met hun optredens stonden ze aan de wieg van de teenagercultuur in Nederland. Brandend zand van Anneke Grönloh, Ramona van The Blue Diamonds. Laat de eerste tonen van het nummer klinken en bijna iedereen kan wel een stukje meezingen. Het zijn iconische nummers die inmiddels definitief tot ons muzikale collectieve geheugen behoren.
Artiesten van Indische en Molukse afkomst hebben altijd een toonaangevende rol in de popmuziek gespeeld. In de jaren zeventig brachten de mannen van Massada het publiek in vervoering met hun ritmische en opzwepende nummers. Sayang é́ van Massada iedereen kent het. De fans van Doe Maar zongen in de jaren tachtig uit volle borst mee met het door Ernst Jansz gecomponeerde Rumah saya. Ook in de jaren ’90 (Kane) en in de 21e eeuw zijn er nog altijd Indische invloeden in de muziek van kracht, of het nu gaat om hiphop (Kraantje Pappie), indie pop (Blaudzun) of dance (Don Diablo).

Jukebox

Indische Iconen in de Nederlandse popmuziek bevat niet alleen een Wall of Fame, maar ook een jukebox. QR-codes in de expo veranderen je smartphone in een personal jukebox. Neem dus een koptelefoontje mee als je ongestoord wilt luisteren!

Indische Wall of Fame

De tentoonstelling begint met de Tielman Brothers. Bij de viering van vijftig jaar popmuziek in Nederland in 2008 werd de release van hun single Rock little baby of mine (1958) – tevens uitgeroepen als de eerste Nederlandse rock -’n’-roll single – gemarkeerd als het beginmoment van de Nederlandse popmuziek. Die visie wordt inmiddels breed gedeeld. “Iedereen in Nederland die een elektrische gitaar in zijn handen heeft, heeft eerst naar de Indo’s gekeken”, aldus popjournalist Leo Blokhuis, te gast in het tv-programma Pauw. En in De Wereld Draait Door viel Golden Earring-zanger Barry Hay hem bij met de woorden: “De Indo’s hebben ons allemaal op het goede spoor gebracht.”
In een Indische Wall of Fame komen naast de Tielman Brothers ook andere Indorock-groepen voor het voetlicht. Groepen en artiesten van het eerste uur als The Javalins (Al Capone), The Black Dynamites en Robbie Boekholt (Once), maar ook van later die nog altijd Indorock nummers spelen zoals Tjendol Sunrise, Bibit Rockers, Lode Simons & Wipe Out Selection en Spring Tide.

Indische Winter

Festival over Indische iconen in de Nederlandse popmuziek met tentoonstellingen, live optredens, film en gesprekken.

Blokkenschema

Meer lezen over de Indische winter? Bezoek de website van Stedelijk Museum BREDA

Indische winter is een samenwerking met Stichting Tong Tong, Klanken van Oorsprong, Chassé, Indisch Museum, Mezz, Nieuwe Veste, Raffy & Stadsarchief Breda.

Stedelijk Museum Breda